Wednesday, October 31, 2012

NASI JAWA



Hmmmm nasi jawa...mula jatuh cinta ngan nasi yang simple ni sejak diperkenalkan oleh akak kat ofis. On d way nak pi kejer memang singgah la gerai tepi jalan untuk membeli. Actually kat situ banyak jugak la juadah untuk sarapan & so far semuanya sedap2 belaka. Ada nasi beringin, mee goreng, meehoon goreng, nasi lemak, nasi jawa & kuih2. Kebiasaan memang beli nasi beringin cuma satu hari tergerak nak beli nasi jawa.

It's very very very simple nyer nasi tapi sedap & sesuai dengan tekak yang dah ke arah oldies nih. It's just nasi putih, ada seketul ayam, ikan masin, sayur campur, ikan masin & the power of the nasi....sambal hijau...superb...the combination tu memang kena sangat2...dah pekena sekali nak lagi....

Bagi sesiapa yang ke johor silalah tanya kawan2 dimana boleh rasa nasi jawa nih. Tak rugi pun kalau nak try sebab sebungkus cost only RM2.50. Alhamdulillah syukur atas nikmat Allah....macam2 makanan ada kat malaysia nih....syukur....



Nasi jawa santapan pagi tadi.


post signature

RESIPI PENGAT LABU & PISANG EZANI ~ MC




“Pengat Labu dan Pisang”.Kek pisang, gula Melaka dan labu terbalik, crumble macadamia gula Melaka, puri labu, kastard santan.

...

Kek pisang, gula Melaka dan labu terbalik:
Butterscotch gula Melaka:¾ cawan gula Melaka yang dihiris halus.
50g mentega
½ cawan thickened cream.

Kek:240g mentega di suhu bilik.
190g gula castor.
5 biji telur.
260g tepung naik sendiri.
1 ½ cawan labu lenyek (labu dikukus, tapis air dan dilenyek atau kisar dalam food processor).

1) Panaskan oven 180 darjah celcius. Lapikkan tin pembakar kek dengan kertas minyak dan sapu mentega.
2) Sediakan butterscotch gula Melaka. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau dan masak hingga mendidih. Biarkan mendidih 3 minit dan tutup api. Tuangkan ke dalam tin pembakar kek.
3) Belah pisang secara memanjang dan susunkan di dalam tin pembakar.
4) Sediakan adunan kek. Pukul mentega dan gula kastor menggunakan mixer sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati. Ayakkan tepung ke dalam adunan dan kacau hingga sebati. Kaup balikkan labu ke dalam adunan.
5) Tuang adunan ke dalam tin pembakar dan bakar selama 45minit atau sehingga keemasan dan masak sepenuhnya.
6) Biarkan sejuk seketika sebelum membalikkan kek ke atas pinggan hidangan.

Crumble macadamia gula Melaka:100g cawan gula Melaka yang dihiris halus.
100g tepung gandum.
1 cawan kacang macadamia atau apa-apa kacang mengikutselera.
70g mentega dari peti sejuk.

1) Masukkan gula Melaka, tepung dan kacang dalam food processor dan kisar sedikit.
2) Potong mentega dan masukkan dalam food processor, kisar sehingga adunan menjadi seperti serbuk.
3) Tuang atas dulang pembakar dan bakar selama 15 minitdalam suhu 180 darjah celcius.
4) Bila masak, keluarkan dari ketuhar, biar sejuk dan kisar sekali lagi dalam food processor kalau mahu.

Kastard santan:4 biji telur kuning.
3 sudu besar gula kastor.
200ml thickened cream.
200ml santan
Daun pandan

1) Panaskan krim, santan dan daun pandan. Jangan biar krim mendidih.
2) Pukul kuning telur bersama gula sehingga sebati.
3)Tuangkan krim panas ke dalam campuran telur dan kacau.
4) Masak di atas air mendidih (bain marie/ double boiler). Kacau sehingga pekat. Tapiskan dan hidang.

Source: https://www.facebook.com/#!/pages/Ezani-Masterchef-Malaysia/285700588117561

Look yummy rite...not so sure bila la ada kerajinan nak cuba this recipe sbb banyak sangat elemen2 nyer...kalau ikut kata ezani rasanya macam pengat pisang, baik la buat jer pengat pisang dari nak susah payah nak buat hidangan ni...huhuhu....kata2 dari orang yang malas...insyaAllah kalau rajin akan ku cuba ini recipe.



post signature

STATUS E-CODES DALAM MAKANAN




What a lazy day today...PMS tengah melanda....semalam terbaca di fb tentang status e-codes dalam makanan. Hmmmm sekarang ni susah betul nak decide which info yang sahih and sebaliknya. Confused sudah...Just wanna share the info here so that we can use our own judgement. Selama ni siap print & letak dalam purse so that time nak beli boleh check. Kalau ada e-codes tersebut memang tak beli. Tapi masih confused lagi. Rasanya dah lebih 10 tahun tak makan aiskrim magnum/walls sebab terima mail pasal status halal produk tersebut. Kalau nak tau lebih please read all links attached here...

https://www.facebook.com/#!/SahabatHalalMalaysia?fref=ts


http://www.hdcglobal.com/publisher/alias/ing_db?dt.driverAction=RENDER&pc.portletMode=view&pc.windowState=normal&pc.portletId=Ingredient-web.IngredientPortlet



post signature


Tuesday, October 23, 2012

TART BUAH-BUAHAN/FRUIT TARTS PHOTOS COMPILATION




Harini nak kongsi gambar-gambar tart lagi...huhuhu...dah hobby suka mempelbagaikan koleksi gambar2 tart ni nak buat macamana kan...layan jer ler...bukan ada extra cost pun...dah penat-penat buat tu baik letak kat blog, kalau gambar2 tu hilang kat lappy ker ipad ke hp ke at least boleh la tengok atau jenguk kat blog ni kan.....











post signature



Monday, October 22, 2012

FRUIT TART/TART BUAH-BUAHAN~20/21 OCT 2012













....dan  selamat berhujung minggu. What a busy weekend.... Got order from my customer. 5 boxes of fruit tart. Alhamdulillah rezeki jangan di tolak. Since i'm working , i only have time during weekend to make the tart.
This tart is 100% handmade so thats why it cost RM1/pieces. Filling and dough need to weigh so that it'll have the same size. The process of shape into different type of fruits was 100% handmade.
 
The dough need to weigh with different colors before shape into different fruits shape
                             
                     

Lemon, Strawberry, Apple, Pumpkin, Love Apple (Jambu Air), Mangosteen & Orange



Sample packaging.

                                                                                                           post signature

Friday, October 19, 2012

DURIAN CREPE REVIEW


Assalamualaikum & Salam Jumaat....

Alhamdulillah kita masih lagi di beri kesempatan untuk hidup dan menghirup udara segar di atas bumi Allah ini. Bersyukur juga sebab diberi kesihatan yang baik serta dapat melakukan tugas demi kesinambungan hidup....

Hari ni nak share sikit pendapat pasal kuih yang tetiba meletup especially kat fb ni. Sana sini semua sibuk promote crepe nih...zama2 dolu  kita sebut dadar jerk...mcm telur dadar..so nnt boleh la tukar telur dadar jadi telur crepe...glamour sket. Ha ha...it's true kan dari nama pun kita dah terbayang kesedapan & keenakan sesuatu hidangan walaupun....dot dot dot...

Ok la straight to the point.....In my opinion, taste dia biasa-biasa jer tapi rasa doyan memang kuat la mengatasi rasa bahan2 lain. Even filling whipping cream pun kalah....May be untuk penggemar doyan lain confirm tak tolak kalau diberi crepe nih but i'm not one of them la. For me kalau makan crepe ni just rasa doyan, better we eat durian...just durian.... Bagi saya, saya prefer lagi kuih dadar aka kuih ketayap. Kalau inti kuih dadar tu letak durian to me the taste is much much much better than this crepe nih. Ini my opinion la kan...lain orang ada lain taste bud...may b this recipe tak taruk santan sebab when i taste the crepe terasa kosong...kosong....(najwa latiff jap) tasteless tak macam dadar kita terasa lemak2 gitu.

 
InsyaAllah balik kampung time ni saya order lagi dengan sifu cake yang terkenal di kalangan bakers...nanti saya review pulak crepe doyan dia...mana tau dia guna resipi lain & i'll love the taste...wait and see.... 



Vote for this typical malay kuih lagi...terasa enak walaupun hanya makan kulitnya oooppss crepe nya sahaja...LOL.
post signature






Tuesday, October 16, 2012

DURIAN CREPE/CREPE DURIAN/PANKEK DURIAN/DURIAN PANCAKE

Assalamualaikum.......hari ni tergerak nak tulis tentang kuih yang tengah hot sekarang ni....ada panggil durian crepe ada panggil durian pancake..whatever it is both refer to the same dessert.

Yesterday i saw one of my fb frenz offer to take order for this crepe. 1 set of 6 costs RM10. Order can be pick up this thursday. Can't wait to taste this crepe. I'm not sure whether i'll like the taste or not.... so after i taste it may be i'll try to make it by myself if i love the taste...hmmm..now i'm serching for the recipes...lots of recipes but which one i wanna try first....let's wait and see...

Here are some photos from Mr google...





And here is the recipe...got various version actually but interested with this recipes from:


DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE

By : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Hesti

250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.

Durian Filling

By: Nia Kurniasih
Rujukan : Hesti

1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin


post signature


Friday, October 12, 2012

MY PLANTS UPDATES 11/10/12

Assalamualaikum & salam jumat semua......today i wanna updates some photos of my plants...since it was raining a couple of days they seems enjoyzzz the weather and make me happy of course..

This is my cili padi/chillies...i've been observed this pokok since it produced a flower and finally the first chillies come out and ready to feed me...


This is my ulam raja, one of my favourite ulam, hmmmm can't wait to have nasi with ulam raja and tempoyak since my cili padi is on the way to feed me...hahaha


Here is my calamansi have a couple of flower today...


Hmmmmm..so sad today to see my kaffir lime leaves like that. Dunno what happen to it. Have shared this photo with En Is (Tanam Sendiri) and he said may be it's been eaten by a type of butterfly called birdwing. I'll investigate once i reached home today.



post signature




Thursday, October 11, 2012

FORGET ME NOT

I'm so excited yesterday to see the first flower from my forget me not plant. I bought that plant about a month ago through online. Don't be surprise i bought 7 plants online and all of it arrived beautifully since it was properly pack to make sure it will still fresh when it arrived. I bought it here: 


And here are some photos of my very first flower............can't wait to see much more flower.





post signature

Wednesday, October 10, 2012

How To Add Signature To Your Blog Post

Hmmm...Usaha tangga kejayaan...

I tried to add signature since last week actually. When i google there r so many entries and so many ways but i still failed to add the signature. So today may be my lucky day to find this blog:


Alhamdulillah there are only few steps to follow and tadaaaa....this is my signature for now. ;-)


post signature

AHMAD ADAM SYUKRI

Ingin berkongsi mengenai adik ahmad adam syukri. Terimakasih kepada kawan-kawan di fb yang share story adik adam dan seterusnya membawa kepada fb adik ahmad adam. Memang interested sangat nak tau cerita adam nih. So...bila baca fb ahmad adam syukri yang sentiasa di "update" pada waktu itu tak disedari air mata mengalir laju.....sob sob sob..sedih melihat betapa anak sekecil itu terpaksa "bertarung" untuk terus hidup..terpaksa menanggung kesakitan...walaupun kecil adam mempunyai semangat kental, sekental jiwa ibunya yang sanggup berhenti kerja untuk memberi tumpuan sepenuh masa kepada anak tersayang....jangankan kata ibunya, kita yang membaca kisah adam ni memang akan jatuh sayang kepada baby kecil ini. Hati tersentuh bila melihat ada satu gambar adam tersenyum, may be senyuman khas untuk auntie2 yang bersimpati dengan nasib adam. FB tersebut juga ada meletakkan video-video adam yang membuatkan hati terasa dekat dengan anak kecil ini.

AHMAD ADAM SYUKRI LAHIR PD 4/3/12 DAN TELAH MENGALAMI BRAIN DAMAGED (SEVERE HIE) ATAU LEBIH DIKENALI SEBAGAI KEROSAKAN PD SARAF OTAK…
“ADAM LAHIR SECARA VACUUM PD 4/3/12 DAN SEWAKTU KELAHIRANNYA ADAM KELUAR DALAM KEADAAN FLAT DAN KEKURANGAN OKSIGEN.SCAN MRI PD 9/3/12 MENUNJUKKAN OTAK ADAM MENGALAMI KEROSAKAN YG AMAT TERUK..ADAM TIDAK PANDAI MENELAN AIRLIUR DAN BERGANTUNG PADA MESIN OKSIGEN UNTUK TERUS HIDUP.ADAM JUGA PERLU BERGANTUNG PD MESIN SUCTION KRN TIDAK PANDAI MENELAN AIR LIUR UNTUK SEDUT AIR LIUR DLM RONGGA HIDUNG DAN MULUTNYA. MATA KANAN ADAM MENGALAMI INJURED,BEGITU JG DGN TELINGA SBLH KANAN YG TIDAK DAPAT MENDENGAR KRN KROSAKAN PD BHGIAN DALAM TELINGANYA.
“DOKTOR PAKAR OTAK MENGESAHKAN ADAM AKN TERLANTAR SEUMOR HIDUP DAN PELUANG UNTUK BERJALAN DAN HIDUP SPT KANAK2 NORMAL MMG AMAT TIPIS.DOKTOR PAKAR OTAK MENGKLASIFIKASIKAN KEROSAKAN OTAK ADAM SEBAGAI KEMATIAN SARAF OTAK..”
(Sumber FB Ahmad Adam Syukri)

Terbaca ditwitter Fedtri Yahya mengatakan kisah adam ada di MHI pagi tadi (10/10/12) tetapi frust tak dapat tengok sebab di ofis. Sejak semalam memang teringat sangat pada adam tapi bila nak buka page adam it seems dat page dah tak ada, tak sure samada dah ditutup atau tidak.

Gambar2 adik adam bagi mengubat rindu..(cilok dari en google).

Be Strong Adam.....

Hati mana yang tak sedih melihat penderitaan anak ini....

Ibu dan anak yang berjiwa kental....sememangnya dugaan Allah tesembunyi hikmah yang kita tidak ketahui...

We love you adam...muahhhh...


Jika berminat untuk menyumbang demi memperoleh saham akhirat berikut adalah alamat ibu adam:
Noraisyah Md Malena
Lot 432, Taman Susur Jambu
LN Jambu Selatan
96100 Sarikei Sarawak
Akaun CIMB: Noraisyah Md Malena (02040007292201)
BERSAMA-SAMALAH KITA DOAKAN YANG TERBAIK BUAT ADAM. SEMOGA ADAM DAN IBUNYA CEKAL MENGHADAPI SITUASI INI.

"YA ALLAH KAU YANG MAHA MENGETAHUI APA YANG TERBAIK BUAT ADAM SYUKRI, SEMBUHKANLAN ADAM DAN BERIKAN KEKUATAN PADANYA UNTUK TERUS BERJUANG MELAWAN PENYAKIT INI ANDAINYA ITU YANG TERBAIK BUAT DIRINYA. KAU LA YANG MAHA PENYEMBUH" AAMIIN...



Tuesday, October 9, 2012

TART NENAS BENTUK BUAH-BUAHAN

Dibuka untuk tempahan.Berminat? Sila komen atau mail to sruziha@yahoo.com

Standard Box : RM50 (35pieces)
Others : Please request.

To Order: