Monday, December 31, 2012

FRUIT TART ORDER FORM



Sesiapa yang berminat untuk cuba merasa tart bentuk buah-buahan boleh rujuk link http://yummyliciousfruittart.blogspot.com/.

Tart ini sesuai untuk di buat hantaran pertunangan/perkahwinan, hadiah kepada kawan-kawan/saudara mara, untuk "goodies" pun sesuai atau untuk makan sendiri..;-)

Packaging will suit all your needs.......

It's 100% handmade & homemade. Melting in your mouth....

"Not only cute & atttractive but delicious"

"TASTE IT TO BELIEVE IT!!!"









post signature



Tuesday, December 4, 2012

PRODUK MYCHEF-BEEF STROGANOFF & BROWN RICE PILAF




Hmmmm, bila dah selalu dok tengok iklan Mychef ni teringin la pulak nak mencubakan...biasala manusia....kalau dah disogokkan hari-hari lama2 tergoda jugak. Itulah pengaruh iklan. Bila bershoping tu intai2 la jugak produk mychef ni hinggalah satu hari ternampak di TESCO tapi masa tu kalau tak silap cuma ada 3 resipi sahaja ie Ayam Pongteh (Chef Florence), Ayam Kalio (Chef Ismail) & Beef Stroganoff With Brown Rice Pilaf (Chef Zam). So fikir punya fikir nak try Chef Zam punya dulu kerana sebab utamanya ada nasi....kalau terdesak bolehlah menorai kan...So semalam kira terdesak jugaklah sebab semalam tak lunch, balik dari ofis hujan lebat, so malas nak menyinggah ke mana2 nak tapau makanan. Bila baca instructions nak masak tu memanglah tersangat mudah....just masukkan dalam microwave dalam 2-3 minit siap..... Nak share gambar jap...



Bila masukkan dalam microwave tu, baunyer memanglah semerbak...harum....tapi kena sabor la kojap sebab panas...kalau terus makan masak jugaklah lidah nanti. Bila bukak cover plastik tu terasa macam makanan dalam flight la pulak sebab portionnya itew...ya la sesuai dengan kalorinya kan....Tapi kalau nak claim boleh makan untuk 1-3 orang tu memang idokler....untuk sorang ok la...unless la orang2 yang diet tu kira ok la kan...kalau tengah lapar....no no no...hahaha...Bila makan...hmmmm, nasi memang ok fluffy tapi memang la macam kurang garam, sesuai la dengan motto "healthier food" kan. Daging pun memang nampak segar. No wonder la kan harganya pun....sesekali bolehlah kalau selalu rabak jugak la kan.

Tak sure actually ada berapa produk mychef sekarang ni...sebab kalau tengok dalam gambar dibawah cuma ada 14 tapi bila google terdapat 5 lagi produk my chef...iaitu Fettuccine Marinara dan Sweet & Sour Fish dari Chef Ezani, Sweedish Meatballs dari Chef Zam, Sambal Udang Petai dari Chef Florence dan Ayam Percik Nogoro dari Chef Dato' Ismail.

Waaa...buat masa ni  interested nak try Sambal Udang Petai & Ayam Percik Nogori....itupun kalau ada dan terjumpa la...kebiasaanya kalau yang sedap tu memang cepat habis kan...tengoklah nanti kalau ada rezeki dapatlah cuba....





post signature


CHOCOLATE TOFU CHEESECKAE-EZANI MCM1

Assalamualaikum w.w.r......

This entry nak share resipi ciskek Dr Ezani MCM1. Rupa2nya mcm2 resipi ciskek ni, dipelbagaikan mengikut kreativiti masing2. One thing for sure saya minat makan ciskek ni tapi kalau kandungan cheese terlalu banyak jadi mual pulak. So interested bila tengok satu resipi ciskek dari Masterchef Malaysia yang pertama, Dr Ezani, Chocolate Tofu Cheesecake...tapi bila tengok tauhu yang digunakan, try to imagine how it would taste. So...tak sure la whether akan cuba this recipe ke tak, cuma curious nak tau rasa jerk....

RESEPI untuk Surprise(ingly healthy) Chocolate (TOFU) Cheesecake
Crust:200g biskut chocolate (saya pakai apa yg ade kat rumah je - chipsmore dan wafer julies)
50g mentega dicairkan

Filling:1 cawan gula castor
1/2 cawan air
225g coklat hitam/dark chocolate

900g tauhu lembut/silken tofu
250g cream cheese
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula castor
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam

Cara-cara:- Panaskan oven 160 darjah celcius.
- Sediakan pembakar kek non-stick springform 9inci.
- Utk membuat base atau crust cheesecake, kisarkan biskut coklat dalam food processor, kalau tak ada masukkan dalam plastik dan ketuk dengan rolling pin untuk hancurkan biskut. Campurkan mentega cair. Tuangkan dalam acuan kek, ratakan dan tekan untuk mampatkan ke dasar acuan. SImpan dalam peti sejuk sementara membuat adunan filling.

- Untuk filling, didihkan 1 cawan gula dan 1/2 cawan air, tutup api dan masukkan coklat yg dipotong kecil, gaul sehingga rata. jangan risau kalau coklat nampak macam mengeras atau berketul.
- Dalam mixer atau food processor (saya pakai food processor), kisarkan tauhu, cream cheese, serbuk koko, 1 cawan gula castor. Masukkan telur, vanilla dan garam. Masukkan campuran coklat dan gula tadi. Kisar hingga sebati.
- Tuangkan adunan ke atas base/crust tadi. Hentakkan acuan di atas meja beberapa kali utk menghilangkan buih2 udara.
- Bakar di dalam oven lebih kurang 50-60 minit, sehingga atas cheesecake masak, tetapi dalamnya masih cair lagi.
- Keluarkan dari oven dan biar sejuk. Kemudian simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum mengeluarkan dari acuan.
- Untuk menghidang boleh dust dengan serbuk koko


(Sorce: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.351184381569181.82758.285700588117561&type=3#!/photo.php?fbid=466111056743179&set=a.351184381569181.82758.285700588117561&type=3&theater)




Tofu yang digunakan Ezani dalam resipi ini.






post signature