Tuesday, September 25, 2012

MAMAN OR MAMAM?

It such a long time i wanna plants maman but still dun started yet but already got the seeds from En Iskandar @ http://www.tanamsendiri.com/2012/05/benih-untuk-dijual-mamam-cleome.html



I dunno it was called mamam coz since kecik2 dulu mmg panggil maman...jeruk maman...kalau makan nasi tak cukup 2 pinggan. Mamam tu nama lain utk makan....so kalau nak cakap.."Saya suka mamam maman". Means "I like to eat maman"....haha..

When i google found this info kat wikipedia...

http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Maman
Pokok Maman atau nama sainsnya Cleome gynandra adalah sejenis sayuran yang ditanam secara meluas terutama di Terengganu dan Negeri Sembilan, Malaysia. Ia juga ditanam sebagai sayuran di kawasan tertentu di Asia dan Afrika. Malah dikatakan nama Kemaman adalah dari nama maman. Di Negeri Sembilan, di antara kawasan tanaman utama maman adalah di Gemencheh. Kawasan ini termasuklah Kg Sri Asahan, Pekan Gemencheh , Kg Gedok, Sg Dua, Gemencheh lama, Kg. Sungai Kepong higga ke kg Sg Salah, termasuk juga Gugusan Felda Rokan.
so i stick to call it maman because mamam tu i used to say makan or eat...whatever la...


Tara....ni la rupa jeruk mamam yg siap utk di mamam (makan).My style kalau makan, suka tambah sedikit belacan bakar n tenyeh2 kan cili padi...fuh berdesup. 2 pinggan pun belum tentu cukup nasi. Nak lagi syiok makan dengan ikan goreng or ikan bakar or ikan panggang...nikmatnya pemberian Allah. Alhamdulillah....
Kalau di kampung, my auntie yang selalu buatkan jeruk maman nih...i just tolong cabutkan daun maman jerk... This recipes i took from

http://gadiskalispeluru.blogspot.com/2009/07/resepi-jeruk-maman.html

Jeruk Maman
Bahan2:-
-Seikat pokok maman..
-Garam secukup rasa.
-Sedikit nasi.
-Sedikit air(sekadar tenggelam daun maman)

Cara-cara membuatnya:-
1-Potong maman seperti potong pucuk paku,kemudian bersihkan dan toskan(sejatkan).
2-Masukkan Garam Kasar dan nasik lalu ramas dan gaulkan sebati.
3-Masukkan sedikit air ,sekadar tenggelam daun2 maman tadi.
4-Simpan di dalam bekas bertutup.
5-Selepas 24 jam ,atau selepas daun maman bertukar warna,boleh lah dimakan.
6-Untuk hiasan hidangan,potong cabai melaka dan bawang kecik .
7-Siap untuk dimakan.Cubalah.

No comments:

Post a Comment