Opor daging is one of my feberet..masakan ni memang femes kat belah2 Pekan Pahang (my hometown). Kalau kenduri kendara tu normally akan ada lah hidangan ini. Sehingga menjilat jari kalau makan you all....
Sebenarnya dah lama nak menorai resipi ni. Rempah opor ni dah lama berkampung dalam fridge. So sempena dengan Hari Raya Qurban baru-baru ni maka banyaklah stok daging hasil pemberian jiran. So hasrat yang terpendam lama pun terlaksana sudah...so dari 1st try ni baru tau nak improve dimana untuk next time (kalau ada la huhuhu). Actually macam2 resipi ada kalau google tapi for a start i decided nak ikut resipi yang ada di paket rempah tersebut (rempah ori from pekan).
So nak share la gambar2 serta resipi semasa pembikinan opor daging pekan my style..
Recipes |
Traditional way hokay... |
Bawang merah & putih & halia |
Campur bersama rempah opor & air asam |
The ingredients... |
Siap...okla for the 1st timer.. |
Some recipes letak cili kering untuk rasa pedas & for sure next time memang nak kena letak cili kering. Here are some recipes untuk dicuba next time...
No comments:
Post a Comment