Tuesday, December 4, 2012

CHOCOLATE TOFU CHEESECKAE-EZANI MCM1

Assalamualaikum w.w.r......

This entry nak share resipi ciskek Dr Ezani MCM1. Rupa2nya mcm2 resipi ciskek ni, dipelbagaikan mengikut kreativiti masing2. One thing for sure saya minat makan ciskek ni tapi kalau kandungan cheese terlalu banyak jadi mual pulak. So interested bila tengok satu resipi ciskek dari Masterchef Malaysia yang pertama, Dr Ezani, Chocolate Tofu Cheesecake...tapi bila tengok tauhu yang digunakan, try to imagine how it would taste. So...tak sure la whether akan cuba this recipe ke tak, cuma curious nak tau rasa jerk....

RESEPI untuk Surprise(ingly healthy) Chocolate (TOFU) Cheesecake
Crust:200g biskut chocolate (saya pakai apa yg ade kat rumah je - chipsmore dan wafer julies)
50g mentega dicairkan

Filling:1 cawan gula castor
1/2 cawan air
225g coklat hitam/dark chocolate

900g tauhu lembut/silken tofu
250g cream cheese
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula castor
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam

Cara-cara:- Panaskan oven 160 darjah celcius.
- Sediakan pembakar kek non-stick springform 9inci.
- Utk membuat base atau crust cheesecake, kisarkan biskut coklat dalam food processor, kalau tak ada masukkan dalam plastik dan ketuk dengan rolling pin untuk hancurkan biskut. Campurkan mentega cair. Tuangkan dalam acuan kek, ratakan dan tekan untuk mampatkan ke dasar acuan. SImpan dalam peti sejuk sementara membuat adunan filling.

- Untuk filling, didihkan 1 cawan gula dan 1/2 cawan air, tutup api dan masukkan coklat yg dipotong kecil, gaul sehingga rata. jangan risau kalau coklat nampak macam mengeras atau berketul.
- Dalam mixer atau food processor (saya pakai food processor), kisarkan tauhu, cream cheese, serbuk koko, 1 cawan gula castor. Masukkan telur, vanilla dan garam. Masukkan campuran coklat dan gula tadi. Kisar hingga sebati.
- Tuangkan adunan ke atas base/crust tadi. Hentakkan acuan di atas meja beberapa kali utk menghilangkan buih2 udara.
- Bakar di dalam oven lebih kurang 50-60 minit, sehingga atas cheesecake masak, tetapi dalamnya masih cair lagi.
- Keluarkan dari oven dan biar sejuk. Kemudian simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum mengeluarkan dari acuan.
- Untuk menghidang boleh dust dengan serbuk koko


(Sorce: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.351184381569181.82758.285700588117561&type=3#!/photo.php?fbid=466111056743179&set=a.351184381569181.82758.285700588117561&type=3&theater)




Tofu yang digunakan Ezani dalam resipi ini.






post signature

No comments:

Post a Comment