Wednesday, October 31, 2012

RESIPI PENGAT LABU & PISANG EZANI ~ MC




“Pengat Labu dan Pisang”.Kek pisang, gula Melaka dan labu terbalik, crumble macadamia gula Melaka, puri labu, kastard santan.

...

Kek pisang, gula Melaka dan labu terbalik:
Butterscotch gula Melaka:¾ cawan gula Melaka yang dihiris halus.
50g mentega
½ cawan thickened cream.

Kek:240g mentega di suhu bilik.
190g gula castor.
5 biji telur.
260g tepung naik sendiri.
1 ½ cawan labu lenyek (labu dikukus, tapis air dan dilenyek atau kisar dalam food processor).

1) Panaskan oven 180 darjah celcius. Lapikkan tin pembakar kek dengan kertas minyak dan sapu mentega.
2) Sediakan butterscotch gula Melaka. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau dan masak hingga mendidih. Biarkan mendidih 3 minit dan tutup api. Tuangkan ke dalam tin pembakar kek.
3) Belah pisang secara memanjang dan susunkan di dalam tin pembakar.
4) Sediakan adunan kek. Pukul mentega dan gula kastor menggunakan mixer sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati. Ayakkan tepung ke dalam adunan dan kacau hingga sebati. Kaup balikkan labu ke dalam adunan.
5) Tuang adunan ke dalam tin pembakar dan bakar selama 45minit atau sehingga keemasan dan masak sepenuhnya.
6) Biarkan sejuk seketika sebelum membalikkan kek ke atas pinggan hidangan.

Crumble macadamia gula Melaka:100g cawan gula Melaka yang dihiris halus.
100g tepung gandum.
1 cawan kacang macadamia atau apa-apa kacang mengikutselera.
70g mentega dari peti sejuk.

1) Masukkan gula Melaka, tepung dan kacang dalam food processor dan kisar sedikit.
2) Potong mentega dan masukkan dalam food processor, kisar sehingga adunan menjadi seperti serbuk.
3) Tuang atas dulang pembakar dan bakar selama 15 minitdalam suhu 180 darjah celcius.
4) Bila masak, keluarkan dari ketuhar, biar sejuk dan kisar sekali lagi dalam food processor kalau mahu.

Kastard santan:4 biji telur kuning.
3 sudu besar gula kastor.
200ml thickened cream.
200ml santan
Daun pandan

1) Panaskan krim, santan dan daun pandan. Jangan biar krim mendidih.
2) Pukul kuning telur bersama gula sehingga sebati.
3)Tuangkan krim panas ke dalam campuran telur dan kacau.
4) Masak di atas air mendidih (bain marie/ double boiler). Kacau sehingga pekat. Tapiskan dan hidang.

Source: https://www.facebook.com/#!/pages/Ezani-Masterchef-Malaysia/285700588117561

Look yummy rite...not so sure bila la ada kerajinan nak cuba this recipe sbb banyak sangat elemen2 nyer...kalau ikut kata ezani rasanya macam pengat pisang, baik la buat jer pengat pisang dari nak susah payah nak buat hidangan ni...huhuhu....kata2 dari orang yang malas...insyaAllah kalau rajin akan ku cuba ini recipe.



post signature

No comments:

Post a Comment